2008-05-26

Skit i betygen

Åh, vad less jag blir på skolpolitiken. Vi kan lika gärna döpa om det hela till betygspolitik! Betyg hit, betyg dit, betyg från femman, sjuan, inga betyg, G och IG, F till A, skriftliga omdömen... Svammel!
Ja, det är en hög med dynga som ligger och drar till sig uppmärksamhet likt en val som spolats upp på land. Men det är ingen som hjälper den tillbaka till havet.
I havet (huvudfrågan) blir det nämligen väldigt obetydligt. Havet av skolpolitik är för mig färgat rött av blodet från de barn som väljer att skjuta av sig skallen, skära upp handlederna eller ta en överdos av sina mediciner för att slippa undan verkligheten. Denna grymma värld av individer och grupper som stångar sig blodiga mot varandra genom förkastliga repliker, misshandel och utfrysning måste sluta accepteras som ett naturligt faktum av skolväsendet och uppväxtstadiet av livet. Det är inte meningen att vi ska tävla om varandras gunst i skolan för att förverkliga oss själva. Inte heller är det meningen att lärarna ska belastas av den tyngd som bör ligga på hela samhällets ansvar, från föräldrar till företagare och politiker.
Så ta erat ansvar! Betyg är en petitess i jämförelse med det sociala krig som råder varje dag på våra skolor. Det lägger grunden för ytterligare problem längre upp i samhället och visar ingen nåd alls för yttre komplikationer. Även om hela din familj mördats kan någon usel mobbare fälla skämt om det och du kan ge f*n på att det spelar roll i livet som helhet.
Skolan lägger idag grunden för ett otryggare samhälle där fördomarna får växa utan begränsningar och rädslan får ett fast grepp om våra hjärtan. Från rädslan växer fientligheten.
Resten kan ni räkna ut själva oavsett om ni läst psykologi eller inte.

Rädda människorna, sluta prata betyg.

Inga kommentarer: