2008-05-06

Borgerligheten missgynnar demokratin

De senaste dagarna har jag haft ganska gott om tid att tänka igenom olika politiska perspektiv. Och det jag kommit fram till är att borgerligheten missgynnar demokratin. För att förklara vad jag menar måste ni sätta er in i mitt perspektiv.
Jag stämplar mig själv som tre olika saker när jag talar om politik. Till att börja är jag människa och medborgare i vårat globala samhälle. Detta innebär att jag har exakt samma skyldigheter, problem och tankegångar som vilken annan människa som helst. Att sätta sig in i människan syn på verkligheten är det enda sättet att ta reda på och sedan diktera hur världen ska se ut.
I andra hand är jag demokrat. Jag ser demokratin och folkrätten som det absolut enda möjliga medlet att nå en bättre värld. Alla andra system färgas obönhörligt av konflikter och missförstånd som ger upphov till krig och global destruktivitet. I demokratin kan man uppnå den balans som måste finnas människor imellan och ett samförstånd vars like inget annat politisk system kan uppbåda.
Sist men absolut inte minst är jag socialist. Detta är grundat i den förra punktens mening om att alla ska komma till tals och ha samma villkor och rättigheter. Min socialism är demokrati. På intet annat sätt än samarbete kan vi klara de moderna problemen som tornar upp sig och gör sig redo att sluka den orättvisa värld vi lever i. Finns det fortfarande människor som tror att individen är starkare än gruppen?
Hur mäktig en individ än må vara så klarar den sig aldrig utan stöd från yttre krafter. Det är så diktaturer fortfarande håller i världen. Aldrig någonsin har det funnits en människa vars makt endast grundats på dennes egen styrka. Vi är förankrade i varandra. Därmed är socialismen det enda sättet att omdana samhället som tar hänsyn till alla människor och demokratin.
Socialdemokratin och fackrörelsen har alltid dragit sin kraft ur folket. En massiv folkrörelse har genom imponerande organisationsgrader lyckats driva igenom reformer så som allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag. Genom att begränsa enskilda individers makt har man gynnat hela folket. Således genom att stärka demokratin har man gjort världen till en bättre plats.
Men de borgerliga ideologierna tar inte hänsyn till demokratin, jämställdhet och rättvisa. I grunden går nyliberalismen ut på att individen ska ges så stor möjlighet som möjligt att sko sig själv utan inblandning från andra. Så långt låter det bra, men då utelämnar man att detta leder till att individer våldför, utnyttjar och suger ut fattiga och svaga individer som inte har samma möjligheter redan från början att klara sig i det borgerliga paradiset. Det är en demokratifråga.
Inte heller har borgerligheten något behov av hög organisationsgrad eller folklig uppslutning. Så länge det finns ett fåtal starka individer med tjocka börsar har dessa kunnat utnyttja demokratin för att själva roffa åt sig makten och härligheten. Speciellt den svenska borgerligheten gynnas när valdeltagandet blir lägre, när färre kommer till tals.
I dagens samhälle med ett allt mer sjunkande intresse för politik och den utbredda okunskapen som råder bland medborgarna är detta livsfarligt för arbetarrörelsen och inte minst för demokratin. Vi kan inte acceptera att ledande politiska partier inte fullt ut ställer sig bakom demokratin!
För låt oss se sanningen i vitögat: Om borgerligheten gynnas av lågt valdeltagande, varför ska de då uppmuntra hela folket att rösta? Varför ska de driva intresset för politik framåt, när de ändå kan få sin egen vilja igenom eftersom att de kontrollerar större delen av Sveriges media? Varför ska den moderatstyrda regeringen ta upp frågan i Riksdag och departement om det innebär att de skjuter sig själva i foten?

Som humanist, demokrat och socialist känner jag mig oerhört oroad över denna utveckling som leder till att demokratin haltar framåt istället för att gå rakryggad och stolt mot framtiden. Därför vill jag uppmuntra alla läsare, borgerliga och socialistiska, att driva demokratin framåt, oavsett vem det gynnar. Jag vill se alla partier gå ut och rekrytera människor så att vårat lands demokrati kan bestå.
Tyvärr glömmer ofta en del politiker bort att de faktiskt representerar folket och inte bara sig själv. Detta gör det allt så mycket viktigare att hela folket tar del i den demokratiska processen för att utan kompromiss rensa ut politiker av odemokratiska principer. Sådana människor bör inte få sitta på en tron av lögner och styra detta land. Sådan är inte demokratin.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har skrivit ett väldigt tänkvärt och intressant inlägg här. Med ett välutbyggt resonemang och klara slutsatser. Jag blir alltid glatt överraskad när det kommer sådanaa här texter med ett lite mer djupgående resonemang, som bjuder till diskussion.

Faktum är att högern sedan urminnes tider varit aktiva motståndare av demokrati i allmänhet. Under slutet av 1800 - talet och början av 1900 - talet så motarbetades allmän och lika rösträtt av de konservativa gråsuggorna i högerpartiet, moderaternas förfader. Det är en av anledningarna till att vi fick allmän och lika rösträtt sist i norden. En socialdemokratisk - liberal koalisationsregering drev igenom reformen om allmän och lika rösträtt som sedan ledde till att socialdemokraterna fick större mandat i nriksdagen då deras väljargrupper fick möjlighet att rösta på samma villkor som rika eller andra "högre" samhällsklasser.

Aristoteles sa en gång att "en stad som innehåller många fattiga män utan demokratiska rättigheter kommer oundvikligen att ha många inre fiender" Hans tankegods gav upphov till den primitiva demokratin i Aten. I den totalitära stadsstaten Sparta handskades man med denna "inre fienden" genom att underkuva heloterna och bedriva lustmord på dem.

Demokratin kan man tidigt se positiva effekter av. I Aten under demokratiperioden blomstrade litteraturen, filosofin och vetenskapsmännen tillhörde de främsta i världen. Det finns också en välbevarad lagstiftning från stadsstaten Aten. Allt detta, nämnt ovan, står i tydlig kontrast till hur det såg ut i Sparta.

Tillbaka till ämnet:
Högern, moderaterna har tvingats acceptera de demokratiska principerna och har med tiden "assimilerats". De företräder ändå fortfarande samma intressen som tidigare, hur ofta de än hävdar att de är det nya arbetarpartiet, demokrativänner eller solidaritetskämpar. "Money makes freedom", skulle passa bra som en moderat valparoll efter känd förebild från tredje riket. '

Moderaterna aldrig haft den demokratiska progressiva linje som socialdmeokraterna drivit under hela 1900 - talet för att utveckla demokratin och ge den större legitimitet. Just pågrund av att de företräder kapitalistiska intressen som drar nytta av begränsad demokrati, minde inflytande för vanligt folk, och en låglönearbetsmarknad.

Den socialistiska demokratin rymmer tre dimensioner: den politiska, den ekonomiska och sociala demokratin. Karaktäriserande för socialdemokratin är att man aldrig gör avkall på eller offrar den politiska demokratin för ekonomisk dmeokrati exempelvis. Det är ett system som tillämpas i kommuniststater, planekonomi dvs. Och för att införa planekonomi krävs så omfattande förändringar att den politiska demokratin faller. Därför utgör den politiska dmeokratin, rösträtten i synnerhet, grundbulten för hela vår demokrati.

Det som skulle kunna nämnas som aspekter i en socialdemokratisk ekonomisk demokrati är kanske statliga bolag, och social demokrati - sjukvård till alla, skola till alla. Men den politiska demokratin, som vi alltid till det yttersta försvarar, gör det möjligt att omstrukturera eller ta bort den bitar av social och ekonomisk demokrati som socialdemokraterna infört. Men det är demokratins spelregler, om man inte föredrar en diktatur. Men fortfarande, så kan man anse att en demokrati inte är fullständig förrän det finns en säkrad generell välfärd, skola och en viss ekonomisk demokrati.



Det här var mest lösryckt prat utan något egentligt sammanhang. Bara en mix av reflektioner över ditt intressanta blogginlägg.

Oscar sa...

Tack för din välskrivna kommentar, Robin. Du är alltid lika påläst och god resurs för kommande socialdemokratiska generationer!