2008-09-17

SD:s sympatimullvadar

Jag har ägnat mycket av de senaste två veckornas tid åt att debattera på olika bloggar med anhängare till SD, deras sympatisörer och antagligen även vissa regelrätta nynazister.
Något som slår mig när det kommer till SD är deras "totala brist på anhängare". Istället talar vi om "fristående" och "partipolitiska" som bara råkar dyka upp på nästan 100% av s-bloggars SD-kritiska inlägg. Vad ämnet än gäller så uttrycker de kritik för den socialdemokratiska linjen och stödjer SD-linjen direkt eller indirekt.

Jag uppmanar alla vanliga läsare att se dessa människor som vad de är: Mullvadar utsända för att få oss hederliga politiker att förlora sympati genom att hoppa på "vanliga människor" för att de har SD-sympatier.

Personligen kommer jag hoppa SD-sympatisörer utan kompromiss närhelst jag har tid och ork. För oftast leder det bara till att man får sitta och prata med någon som har total brist på verklighetsförankring och vägrar erkänna några fel alls i deras föreställning.

Där finns den stora skillnaden mellan oss politiker. Vissa är ödmjuka och kan erkänna brister och fel, medan andra håller blint i sina föreställningar likt djupt troende. Vilken sort är du?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan Oscar

"Vad ämnet än gäller så uttrycker de kritik för den socialdemokratiska linjen och stödjer SD-linjen direkt eller indirekt."

Jag stödjer definitivt inte SD:s linje, anledningen till att jag personligen ibland skriver när det handlar SD är att jag är aktiv inom debatten om invandring. Självklart finns det vissa frågor man håller med om, precis som man håller med S i vissa frågor. Med ditt argument stödjer jag även S direkt eller indirekt.

"För oftast leder det bara till att man får sitta och prata med någon som har total brist på verklighetsförankring och vägrar erkänna några fel alls i deras föreställning."

Det kunde lika gärna ha varit dig själv som du beskrev där. Jag har läst en del av dina inlägg men inte sett något där du själv erkänner några fel alls i din föreställning.

Mvh
Robert

Bo Widegren sa...

Jag tycker du har helt rätt. Här på bloggen finns det ingen anledning för mig att föra debatt med SD-are jag tar bort inläggen om jag känner igen namnet eller innehållet. Man kan ofta söka på googles på namnet och få bekräftelse på SD-släktskapen. Mer tveksamt är väl om man skall ta debatten ute bland folk. I vart fall finns på vår tankesmedja en uppsats som bekräftar att i de kommuner man slagit tillbaka hårdast mot SD så har de fått det starkaste väljarunderlaget.

Anonym sa...

Som f.d. politisk sekreterare för sd anser jag att kritiken ofta skjuter bredvid målet. Om du säger att du talar med en sd-sympatisör, så menar du väl inte någon durkdriven demagog, utan just en vanlig sympatisör? Och du påstår då att den personen har total brist på verklighetsförankring? Du ger ingen exempel, så det är svårt att bemöta ditt påstående.

Men om det är en person, som har självupplevda negativa erfarenheter av invandrare, så förolämpar du bara vederbörnde genom att påstå att det saknar verklighetsförankring. Det kan vara en ung, svensk kille som blivit kär i en invandrartjej, men hotad till livet av hennes släktingar om han inte slutar uppvakta henne, eftersom man redan har gjort upp om giftermål för henne inom klanen. För dig är det kanske en bagatell, men han anser sig - som svensk - ha blivit utsatt för rasdiskriminering. Och något mer: Han har sett skymten av ett kvinnoförtryck som ingen svensk kvinna, oavsett infödd eller invandrad, borde utsättas för.

Eller svenska tjejer som får finna sig i att bli kallad "svennehora"? Vad är verklighetsflykt? Den spontana reaktionen är naturligtvis "Passar inte våra regler, så stick hem. Kasta ut dem." Ja, det är verklighetsflykt. Men om någon som du kallar sd-sympatisör talar med en företrädare för ett stort parti med bred erfarenhet och kompetens, kanske vederbörande förväntar sig mer realistiska lösningar än sina egna spontana reaktioner?

Valet för de etablerade partierna är alltså att ta folk på allvar, eller driva dem i armarna på sd.

Som pol sekr för sd ville jag utveckla demokratiska arbetsformer, kompetens och politisk bredd. Partiet skulle då bli mindre sårbart om det fråntogs monopolet på invandringsfrågorna. Det var ju vad som hände med Ny demokrati, som upplöstes i atomer.

Fråga sd vad de ska göra för att minska invandringen. Sd har inga medel, som de andra partierna saknar, men avsevärt mindre kompetens att använda medlen. Väljare som tror att sd ska "kasta ut" en massa invandrare, om sd kommer in i rikdagen, kommer att bli besvikna. Sd föredrar att gnöla anonymt mot invandringen i stället för att tala om vad man ska göra, om man får chansen.

En trolig följd av sd-väljarnas besvikelse, om sd kommer in i riksdagen, kommer att bli "Den demokratiska vägen fungerade inte. Vi måste ta till icke-demokratiska metoder." (Samma reaktion som hos extrema vänstergrupper). Naturligtvis kommer inte de metoderna heller att leda till avsett resultat (att invandrarna flyr) men till att de etniska konflikterna förvärras.

Av ett parti som vill slå vakt om nationell enhet! Sd består i huvudsak av två grupper: De som älskar Sverige (till den gruppen hörd jag) och de som hatar invandrare. Många svenskar, som inte har något annat land, blir upprörda när "det svenska" ständigt nedvärderas och förlöjligas. Och vad ska invandrarna tro? Om vi svenskar vore mer stolta över värt eget land, skulle åtminstone en del av problemen med invandringen lösas.

Det finns invandrare som älskar Sverige. Här på s-bloggar! De har valt en väg, som kan bidra till att minska konflikterna mellan infödda och invandrare. Finns något mer svenskt än en svensk socialdemokrat? Man kan inte älska Sverige, utan att älska SAP, åtminstone delvis! Det är sd:s stora dilemma...

Roger Svensson sa...

Oscar Pettersson: "... Jag uppmanar alla vanliga läsare att se dessa människor som vad de är: Mullvadar utsända för att få oss hederliga politiker att förlora sympati genom att hoppa på "vanliga människor" för att de har SD-sympatier. ..."

Då kanske problemet mer ligger i att du ”hoppar på” dina motdebattörer. Varför inte försöka med fakta och logiskt hållbara argument istället för påhopp?

@ Bo Widegren

Det hedrar dig att du känner dina begränsningar och inser att du inte klarar att debattera med ”Sd-anhängare”!