2011-10-12

Dagens faktum #1 - Alla vill ha dina pengar

Vi sossar vill ha dem för att investera dem i en god välfärd då vi tror att det är grunden för ett bra samhälle. Borgarna vill ha dem för att stimulera det privata näringslivet då de tror att det är grunden för ett bra samhälle.
I ett socialdemokratiskt system skapas ett blandekonomiskt system där skattepengar är tänkta att gå i ett kretslopp runt i samhället för att gynna alla. I ett liberalt/konservativt system ger man detta ansvar till privata entreprenörer och konsumenter som inte på något sätt garanterar att dela med sig något till de mindre privelegerade grupperna i samhället och pengarna kan lika gärna glida iväg utomlands.

Skillnaden ligger i hur folk tar dina pengar. I det borgerliga systemet tas de genom höga priser och avgifter. I det socialdemokratiska systemet tas det genom skatten.

Frågan är: Vill du att dina pengar ska vara under demokratiskt eller marknadsanarkistiskt inflytande?

För faktum kvarstår: Alla vill ha dina pengar och tar dem på ett eller annat vis.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill i första hand bestämma själv över mina pengar. Alliansen låter mig behålla lite mer av mina pengar. S vill ta lite mer av mina pengar för att t.ex. ge mer till dem som redan har den högsta ersättningen från A-kassan.

För mig är valet lätt, det blir Alliansen, för S litar jag inte på. Håkan Juholt visar hur en sosse tänker och handlar. Det betyder mer för mig än retorik

Oscar sa...

Saken är den att du inte får bestämma över dina egna pengar, varken med Alliansen eller med SAP.

Alliansen tvingar dig nämligen till högre privata avgifter. Visst har "skattetrycket" minskat sedan de kom till makten vilket gör att det sker en psykologisk upplevelse av att man har mer pengar i plånboken men de försvinner snabbt för majoriteten av befolkningen i högre avgifter. I slutändan får s.k. vanligt folk inte mer kontroll över sina egna ekonomiska medel med något av alternativen. Således tar näringslivet pengarna istället för staten.

Staten eller kapitalet. Mer komplicerat än så är det inte. Om man sedan har högre förtroende för Reinfeldt eller Juholt är ganska oväsentligt då detta är politiken som får avtryck. Deras personligheter spelar väldigt liten roll i annat än retoriskt syfte.

Samuel sa...

Per.

Högsta ersättningen från a-kassan är idag 80% av 18700. Det är 14960 kronor/månad före skatt. Inga överdrivet stora belopp. Egentligen. DOCK är det inte det som är viktigt i sammanhanget - det viktiga är din missuppfattning.

Det du betalar i skatt används INTE till någon a-kassa eftersom dessa är självbekostande försäkringar.

FÖRE vår nuvarande högerregering samlades alla a-kassepengar (alltså: försäkringspengar) i en gemensam pott som distribuerades någorlunda solidariskt mellan i stort sett alla a-kassor (SAC undantagen, eftersom de, av någon anledning, inte ansågs helt rumsrena av andra a-kassor). Detta gjorde att alla betalade ungefär samma a-kasseavgift och fick tillgång till exakt samma säkerhet: Max ett (1) 80% av någon form av statistiskt beräknat basbelopp (det som just nu är 18700:-).

Själv tycker jag att det är fint. Man tittade inte på att vissa branscher hade högre eller lägre arbetslöshet, utan man fokuserade på att alla, oavsett utbildning, yrkesval eller otur i livet skulle kunna behålla ungefär samma grundstandard vid arbetslöshet. Vissa behövde det oftare, vissa mindre ofta. Folk var liksom inte särskilt annorlunda nyss än nu egentligen. Ett jämlikt och solidariskt seende på medborgares betydelse: Alla var till syvende og sidst lika mycket värda.

Så är det inte längre.

Vad gäller eventuella karismatiska faktorer hos eventuella partiledare vill jag bara fråga dig: Köper du bil baserad på hur mycket du tror att du kan lita på VD:n för biltillverkarföretaget? Köper du dator baserat på hur pålitlig VD:n för datortillverkarföretaget verkar vara? Väljer du sjukhus baserat på hur mycket du eventuellt kan lita på styrelseordföranden? Baserar du egentligen någon enda av dina dagliga monetärbaserade transaktioner på hur mycket du kan lita på högsta hönset där du genomför din transaktion? Tillåt mig att betvivla.

Låt mig vara lite burdus och säga såhär: Du kan inte basera din framtid på hur mycket du litar på en partiordförande eller inte. Det är inte en dokusåpa det handlar om.

Du kan bara basera din framtid - som faktiskt är beroende av vilka som sitter vid regeringsmakten - på den politiska fortsättning som du väljer att välja. (Ja, naturligtivs alldeles bortsett från eventuella andra, helt personliga, förment icke-politiska ställningstaganden och steg som du själv tar och gör, men det var ju inte diskussionens ämne, så vi lämnar det sidospåret.)

DÄRFÖR är det viktigt att titta bortanför politikens förgrundsfigurer och se till politiken. Förgrundsfigurerna må bidra till att vinna val, men de växlar också. Politikens grundpelare svänger inte lika fort.

Bara råd och i alla välmening.

Oscar sa...

Väl talat, Samuel!