Jag bara skojar. Men gubben Marx hade sina rätt, helt klart. En av de saker jag vill att ni ska ta i beaktande gäller vem som har makten att definiera verkligheten. Det måste vi bli mycket bättre på inför det kommande riksdagsvalet, kamrater!
2006 så lyckades borgarna definiera verkligheten och därmed även definiera oss. Hur de definierade oss vet ni redan. Nu måste vi ta tillbaka den rätten, för vår verklighetsbild ligger mycket närmare den bittra verkligheten än borgarnas idealistiska dravel om att privatiseringar och skattesänkningar ska kunna lösa samhällets problem. Sveriges medborgare förtjänar bättre. De förtjänar ett verklighetens parti. Och det partiet är vi.
Men åter till Marx. Jag sitter och läser en lärobok i sociologi som tar upp en del av Marx teorier. Där fann jag följande tänkvärda citat:
"Den härskande klassens tankar är under varje epok de härskande tankarna, dvs. den klass, som är den härskande materiella makten i samhället, är samtidigt dess härskande andliga makt. Den klass, som förfogar över de materiella produktionsmedlen, förfogar därmed också över de andliga produktionsmedlen. [...] (D)e härskar också som tänkare och som producenter av tankar och reglerar sin tids produktion och distribution av tankar; deras tankar är alltså epokens härskande tankar." ~ Marx och Engels (1846/1971:151)
Vi lever i en tid då kapitalet styr världen. Den sanning som media förmedlar från de otaliga kapitalstarka företagen runt om i världen är att pengar gör en lycklig. Då spelar det ingen roll hur många politiskt korrekta barnböcker, filmer och filosofer som säger att kärlek är viktigare än pengar, för det är kapitalisternas tankar som dominerar. Är det inte så att det alltid varit den härskande klassen som definierat verkligheten? Tänk på historien för att sedan reflektera den mot nutiden. Ser ni ett mönster?
Arbetarklassen tog över Sverige under delar av 1900-talet och fick möjligheten att agera som härskande klass under en viss epok. Men med tiden så övergick makten ännu en gång i kapitalets händer, möjligtvis i samma veva som informationssamhället och globaliseringen började dra igång på riktigt. För då stod en nationell arbetarrörelse i kamp med en tydligt internationell kapitalrörelse. Det är vad jag vill hävda. Självklart är detta inte den enda faktorn som spelat in, men det kanske är något som få har tänkt på hittills...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar